Lista novosti 

Slijedecim novotravnicanima:

Stanje na dan 17. jula 2005

Subject: ERROR
Date: Sat, 9 Jul 2005 17:46:54 +0200


Nas sugradjanin sa adresom:
ratanjskaivaljana@yahoo.com domacin je virusa "W32.Mydoom.L@mm" . Jeste, virus je malo stariji model ali jos uvijek radi i salje zarazena pisma na sve adrese koje nadje u adresaru. 

Vrlo dobro, cestitamo (prvo slovo meko, sve ostalo tvrdo).

Stanje na dan 9. juna 2004

ratanjskaksmarkov@mail.globalnet.hr 

je sretni dobitnik crva Win32/Netsky.B koji se udomacio u njenom e-mail programu i salje zarazene poruke svima koji su u njenom adresaru. Koristimo ovu priliku da zazelimo prijatne dane na obali mora svima koji imaju novaca za to a zeljama se pridruzuju komsije i ostala mnogobrojna rodbina.

A sada mala EPP poruka: Kupite antivirus program, manje kosta od sramote kojoj se izlazete. Postoji mogucnost probne licence na 30 dana kod Kaspersky antivirus (Kaspersky Anti-Virus Personal 4.5 and 5.0Kaspersky Anti-Virus Personal 4.5 and 5.0) ili 90 dana kod Panda Antivirus (Panda Titanium Antivirus).

Spisak napravljen 28. septembra 2002: 

 ratanjskaspico1968@net.hr
ratanjskahuso348@videotron.ca
ratanjskacjfriesen@sympatico.ca
ratanjskacicko@estart.com
ratanjskaviki@bih.net.ba
ratanjskadragana@worldonline.se

Stanje na dan 5. oktobra 2002.

ratanjskahuso348@videotron.ca

Izgleda da se virus udomacio kod Huse, svaki dan dobijemo po jedno pismo koje virus salje sa Husinog racunara. 

Stanje na dan 2. novembra 2002

ratanjskanevenp@attbi.com

Stanje na dan 16. novembra 2002

ratanjskarokerka@earthlink.net

Stanje na dan: 11.decembra 2002

ratanjskaEDINR@aol.com

Stanje na dan: 22.decembra 2002

ratanjskaEDINR@aol.com

(zanemari ratanjska to je samo zastita adrese, prava adresa je sve ostalo)

To naravno nije moguce utvrditi sa 100% sigurnosti ali je vrlo vjerovatno upravo tako. Ono sto znamo je da je sa svake od ovih adresa disla je na nasu adresu jedna ili vise kompjuterskim virusom zarazenih poruka.

Evo o cemu se radi tj. na sta sumnjamo. Vjerovatno negdje u vasem racunaru ima jedan mali programcic koji zovemo virus, a u ovom slucaju radi se o podvrsti koja se naziva crv ili na engleskom "worm". Crv je program koji napada e-mail programe, prije svega Microsoft Outlook i Outlook express.

Sta radi ovaj hajvancic u vasem kompjuteru? 

Pokusava da se razmnozi tako sto na sve adrese koje imate u vasem adresaru salje jedan e-mail zarazen virusom (sa samim sobom). Odatle i mi znamo da je virus u pogonu.

Sta da radite? 

Kao prvo nema potrebe za pravljenjem panike. Instalirajte antivirus program i uklonite podstanare. Nesto vise podataka o ovoj zarazi potrazite ovdje ili na Internetu. Potreban je i dovoljan bilo koji antivirusni program pod uslovom da je baza podataka najnovija. Baza podataka je jedan fajl u kojem su pohrenjeni podatci o svim novim i starim virusima. Obicno se odmah po instalaciji programa treba ukljuciti na Internet kako bi program preuzeo najnoviju bazu podataka. Startujte program i pustite ga da sam obavi posao. 

RTFM sto ce rijet: obavezno procitajte uputstvo koje dolazi uz program. Gotovo, nema vise.

Za trenutke laganog opustanja, ekipa kod koje nama spustanja!

Copyright © 1996 - 2011 Siba´s Friends and Relatives Worldwide Inc.