Carski hrast


Carski / Stari hrast Rankovici Novi Travnik Bosnia and HerzegovinaCarski hrast ili kako ga ponekad nazivaju Stari hrast predstavlja jednu od prirodnih rijetkosti Novog Travnika i okoline. Nalazi se u selu Rankovici u neposrednoj blizini grada.
Procjenjuje se da je gigantsko stablo staro preko 1000 godina (neke procjene su 1200 do 1500 godina ). 
Bilo kako bilo, Carski hrast je bio i ostao omiljeno mjesto izletnika i putnika namjernika. Jedna od legendi vezanih za Stari hrast govori da je prilikom svoje posjete Bosni, u njegovoj duplji objedovao i sam car Austro- Ugarske. Istorija o tome ne iznosi neke dokaze ali jedno od imena gigantskog stabla je Carski hrast i vjerovatno je u vezi sa tim. 
 
Za sve one koji bi malo bolju sliku Carskog (Starog) Hrasta evo prilike da je pogledaju i/ili memoriraju na disk Klikni ovdje i pripremi se za cekanje. Slika je velika128 KB i za toliku sliku treba vremena. 
 
Imate li neku drugu informaciju, legendu, noviju i bolju sliku Starog hrasta ili zanimljive fotografije Novog Travnika. Sve se to da objaviti na ovim stranama ako ih uputite u pismu na nasu e-mail adresu. Slike mogu biti u svim formatima: gif, jpg, bmp, itd, itd. Jednostavno ih uputite uz pismo (ono sto pise: "attachments" i sl. zavisno koji e-mail program korisitite) i one su na pravoj adresi u roku od par sekundi. Mjesta za sve informacije o znamenitostima i prirodnim ljepotama Novog Travnika i okoline ima dovoljno. Ostalo je na vama, posjetiocima ove stranice. 
 
Ova je stranica posljednji put izmjenjena 14.10.1997. 

 

nazad na prvu stranicu