Novi Travnik poslije ...

 

Ova slika je nacinjena u Novom Travniku, vjerovatno 1992 ili 1993 god. na raskrscu ulice Petra Mecave i male bezimene ulice koja je bila veza sa ulicom Borisa Kidrica. Fotografiju je ustupio nas prijatelj Nesib Subasic - Siba iz Novog Travnika, koji je vjerovatno i autor ove slike.

Kako je izgledao grad nakon bombardovanja od strane avijacije JNA, 1992 godine

Zgrada koja se vidi na slici je bila obicna stambena zgrada, podignuta pocetkom pedesetih godina, bez ikakovog vojnog znacaja pa je i pored toga bila meta divljackog bombardovanja avijacije JNA. Srecom zgrada je pogodjena pola sata nakon pocetka napada i davanja uzbune tako da su stanovnici vec bili u sklonistima te niko nije poginuo. U istoj zgradi je bila smjestena mesnica u kojoj su radila dva brata Asim i Hamdija te na drugoj strani frizerski salon. Mozda je ovo i odlucilo sudbinu ove zgrade. Naime, u "Hamdijinoj mesnici" su se okupljali ne samo musterije vec i Hamdijini prijatelji i poznanici svih vjera i nacija. Uvjek za pricu raspolozeni Hamdija tako je oko sebe okupljao ljude bez obzira ko su i sta su a sto je vjerovatno smetalo onima koji su napad planirali.

Zlocinci koji su ovo ucinili dosli su sa aerodroma Trn i Zaluzani kod Banja Luke, jedan dio je doletjeo iz dijela Hrvatske koji je tada bio pod srpskom okupacijom, a "neutralna" takozvana Jugoslavija i Crna Gora dale su svoj udio u ovom zlocinu. Avion koji je doletjeo iz Srbije (najvjerovatnije sa ratnog aerodroma Kraljevo) bio je cijelo vrijeme napada iznad 3000 metara i ocigledno je u njemu bio komadant u izvrsenju ovog zlocinackog napada na civilno stanovnistvo Novog Travnika. Sa "civilnog" aerodroma u Podgorici (Titograd) poletjeli su takodjer zlikovci koji su bombardovali goloruki narod. Svjedok ovome je bio svedski novinar Abrahamson, koji je to posvjedocio u svojoj knjizi "Balkan znaci brijeg".

Tako je "Hamdijina zavjerenicka grupa" u mesnici pored ostalog kriva sto je ova stambena zgrada bila proglasen ciljem od strateske vaznosti i bombardovana. Iako u toj zgradi nije bilo poginulih od druge bombe bacene u tom napadu poginule su dvije osobe u zgradi "Partizanka". Bombardovanje grada obavljeno je u isto vrijeme kada je bombardovana fabrika Bratstvo. Naravno da bi se bomabardovanje Novog Travnika moglo proglasiti ili predstaviti kao greska do koje je doslo prilikom bombardovanja vojnih ciljeva (fabrika Bratstvo) kada udaljenost grada od fabrike ne bi bila prevelika. Mjesto koje je bombardovano nalazi se vise od 2 km udaljeno od fabrike.

Na prilozenoj karti prikazan je centar grada i mjesta koja su bila bombardovana. Bacene su dvije bombe velike razorne moci, vjerovatno 250 kg. Obje su morale biti ne istom avionu jer podvjesni sistem je napravljen tako da se odjednom ispustaju dvije bombe (barem kada se radi o tako velikim bombama). Upadni ugao i pravac dolijetanja bombi pokazuje pravac sjever - jug, sa karte je vidljivo da je pravac sjever - jug okomit na pravac pruzanja gradskih ulica. Da se radilo o bombama koje su promasile fabriku pravac bi bio zapad - istok, dakle dosle bi pod pravim uglom u odnosu na stvarno stanje.

Pored toga greska od preko 2 km je nevjerovatna posto je samo bombardovanje fabrike obavljeno sa vrlo visokom tacnoscu. Objekti oznaceni na karti su: "Partizanka" - zgrada u kojoj su ubijene dvije osobe; S1, S2, S3 - soliteri; HB - hotel Bratstvo; A - zgrada u kojoj je bila gradska apoteka, slovo S sa strelicom oznacava pravac sjevera na karti.

Na ovoj vecoj karti se vidi polozaj bombardovanih stambenih zgrada u odnosu na Bratstvo. Udaljenost je oko 2 km. Karte nisu nacrtane u istom omjeru ali mogu dati osnovne vizualne elemente.

Mnogo bolje karte sa snimkama iz vazduha ce biti prikazane na sudu u Hagu gdje ce se raspravljati o zlocinima protiv civilnog stanovnistva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu kao i za vrijeme sudskog procesa koji ce se voditi prema tuzbi koju je Bosna i Hercegovina pokrenula protiv SR Jugoslavije, za agresiju i genocid.

Bit ce takodje od intresa prikupiti i ostala svjedocenja vezana za ovaj i ostale slucajeve bombardovanja koji se mogu koristiti prilikom odredjivanja ratne odstete.

Ocekuje se da ce kao dokazni materijal biti koristena knjiga svedskog novinara Abrahamsona kao i njegove izjave i svjedocenja ucinjena naknadno. To ce uz ostalo pomoci da se odredi obim "neutralnosti" SR Jugoslavije a zatim lako otkrije naredbodavce koji su naredili ovaj zlocin i sve one koji su planirali zlocine.

Napomena:

Hvala svima onima koji su se javili sa pitanjima, komentarima i kritikama, cime su pomogli da nam ova nova verzija stranice bude bolja od pocetne.

Na zalost graficka oprema je nedovoljna jer je graficki umjetnik trenutno u fazi polaganja ispita tako da je kvalitet onakav kakav se mogao postici u ovoj situaciji.

 

Nazad na prvu stranu | Novi Travnik prije | Galerija slika

| Novi Travnik Home Page | MEDEX |

Copyright: 1996 - 2011 Siba's Friends and Relatives Worldwide Inc.